Friday, December 31, 2010

Biarlah sa bebaw...msuk 2011 bru sa pi mandi..hahaha

Ni barulah entry..hahahaha..
Urang cakap, kalau masuk tahun baru, mo buang sial dengan cara cuci tangan,kaki atau mandi terus..Inda tau lah..tebuang tu sial atau x, saya buat seja tiap2 tahun sebab dari kicil terbiasa..
So..sa mo buat confession..sa bulum mandi!! hahaha..inda juga la bangas...Tadi siang ada mandi jyuga sebelum kluar rumah yang pukul 2pm..(Berani ow saya mengaku bulum moi posu kan?)
Malam ni konfem suma urang berkeluaran ata berbisingan mau sambut tahun baru..Saya diam-diam di rumah seja la tingu "How I met your mother" saturang-saturang..Si Harvey tidur suda..naanti konfem nangis tu..Tebangun tgh malam sebab ada bunga api..Sang husband pula sa kasi lapas ni malam keluar sama kawan..Tapi ada limit jam..haha..
Last year kami dua-dua drunk to da hell sampai tetidur rumah kawan sambut new year. Tu sebab dua-dua starring kami masih di Sabah time tu..Ni kali x buli bujang-bujang..hehe..
My new year resolutions?
Sa mau study betul-betul (cewahh..Marion..kalau ko baca misti ko katawa kan sebab sa x pena study butul-butul di bilik...hahaha)
And...sa maw dapat keja bagus..(di KL la mungkin..lakiku sambung sikul beii..x buli di kasi tinggal-tinggal..sa x percaya 'cinta jarak jauh'..banyak sda terputus tengah jalan sa tingu kawan2 sa..bikin sedih seja..Hish!! palis-palis..Lelaki misti jaga maa..kan mamy-mamy sekalian? Tapi kalau jaga pun bukan tahap control bah kan..Misti bagi chance juga..supaya kita pun kena bagi chance..hihi..
Lagi...sa maw baby girl..Eh! bukan tahun 2011..tu pun palis-palis..Naaaaaanti bha maksud sa tu... ;P
Harap-harap badan x jatuh sakit...Sihat-sihat seja..Begitu juga rakyat-rakyat sa si Haven sma si Harvey..Dan juga sang suami...
Badan juga mau dikasi naik sebab dari dulu sampai sekarang tetap badan budak darjah 5..Bikin malu..
Lagii....Moga kami berkasih-kasihan antara satu sama lain...and $$$$ pun banyak masyhukkk!!
"Ikatlah kami dalam kasih sayangMu agar kami senantiasa penuh dengan cinta kasih dan satukanlah kami dalam namaMu supaya kami tidak berbelah bagi" 
"Murahkanlah rezeki kami dan lindungilah kami dari dosa dan bahaya"

Saya jeles sebab saya x dapat join Soloyom Gathering tahun ni..Mesti dorang sedang siyuk-siyuk di Tambunan sekarang..silap-silap ada countdown lagi...aih...sedihnya saya..apakan daya..Biarlah...Next year giliran Minodung lagi balik mungkin anjur..I promise I'll never miss it..
Sa tunggu cuzzy sa si Cicak ja ni upload gambar..so I can have a little taste of the gathering.. ^_^

And to YOU!! HAPPY NEW YEAR 2011!! Its the year of Rabbit! My year!!!!! Yeah....Misti banyak ong ni.. hihi..

P/s:This is the last post for this year..Thou I'm not done with you yet 2010, but I have to say goodbye..I'm welcoming your cousin 2011..hahaha..Enjoy your new year everyone!!

Chiaws~
Bella Ace
 

Wednesday, December 29, 2010

Kenapa ada orang yang x senang tengok orang sambung sekolah?

I just new about this when I was back at Sabah..My lil sis tell me about this.
It seems that some people doesn't like or maybe envy us when we further our study.
My dad once said to us ''saya tiada harta untuk bagi kamu..apa yang saya dapat bagi kamu cuma kasih sekolah saja''.. sort of like that la.. We're not a lucky family whose born whealthy and ada harta berlambak-lambak dari nenek moyang sampai cucu cicit.. We're just an ordninary 'orang kampung' which both of my parents have to work their asses off the whole day just to earn a few ringgit for dinner.. In other words, kami urang miskin.. Tapi kami bukan urang miskin yang boleh dihina-hina..Macam mana teda duit pun mamy sama daddy sa dapat juga kasi sekolah kami semua.. my bro just finish his Diploma in Automotive..My sis pla sambung degree in International Finance..My other sis jadi Jururawat Pelatih..and my youngest sibling si koyo masi skolah rendah..Semua ada good education provided by both my parents. It's an investment!! Kenapa la orang kutuk-kutuk saya kawin awal tapi masih sambung sekolah.."sumikul tinggi-tinggi nga pigayat-gayat tanak" translation "sekolah tinggi-tinggi pun tapi bawa-bawa anak"..sakit hati saya bila dapat tahu yang saudara sendiri cakap macam ni...sindir mamy saya di kedai..bila depan saya punya main malaikat lagi pura-pura care about saya sem berapa suda..suruh belajar bagus-bagus.. terima kasih saja la..semua ni bagi sa semangat yang membara-bara lagi kalah tu gunung berapi di Indon untuk kasih habis sem terakhir saya nanti.
Ya la.. All of her childrens suda ada keja..X payah sekolah tinggi-tinggi pun boleh dapat keja..Suka betul kasih banding-banding..Lain urang lain perjalanan hidup bha..lagipun yang sa suap duit gaji nanti mama bapa sa sendiri..bukan kau..x payahlah kutuk-kutuk..
Teruk-teruk mamy sama dady sa keja, x pernah 1 kali pun dia minta urang duit 2 ringgit untuk beli numbur ekor.. Sedarlah sendiri sepa yang buat begitu selalu time datang kedai mamy sa?

I'm so sorry readers.. for being so emotional in this post. Me and my sister had made an oath..We'll do our very best in our study, and get a good  job so all the lousy mouths can be shut when they see the results of 'bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian'. Double triple lagi gaji kami nanti untuk kasi buta mata kau..huhuhu..sakit hati saya.. Xpa..1 sem lagi.. then kamu x bleh cakap apa-apa lagi yang buruk untuk kasih sakit hati mamy saya..If orang kutuk saya, saya ok lagi..teda perasaan..tapi kalau dorang kutuk mamy saya, saya paling panas..
Hidup umpama roda bah..Kadang kita jalan di jalan tar..kadang kita tekana taik kerbau juga..nah..metafora terbaek!
Chaws~

Monday, December 27, 2010

My Holidays End, yesterday..

I'm back to KL (yesterday..) and if you notice, KKIA T2 airport yesterday was on air (TV1) because of a small fire but causing a big chaos!! It was very hectic to wait and wait but then  found out that the flight was delayed for another 2 hours..(Mine supposed to depart at 12.30, turn out to be 2PM).
But, I should thank for the 2 hours only..Others whose supposedly their flight at 10AM was postponed to 2 o'clock..4 hours!!
19 flights was affected..And the situation at the gate for boarding is really a chaos. Can't even hear the announcement because too many people and too noisy (but of course, KKIA T2 should upgrade their announcement. It's echoing and can't understand a single word the announcer was talking about!).
Ok..enough about the flight. Macam reporter pla..haha..
My Holidays in Sabah, ends yesterday..huhu..I feel totally sad and bad..because I can't attend my cousins wedding. 2 wedding.. well.. Biasa la.. Catholic wedding tia ble buat musim Advent..lepas Christmas bru ble buat (klu bulan 12 la).. Sadly, here I am!! Stuck at home with luggages unpack! I repeat..UNPACK! Nasib baik my MIL called this morning kasi ingat ada ikan dalam beg. Rilek lagi cakap suda kasi keluar, padahal lepas ja hang up trus lari pi kurik2 beg. hahaha...
Happy Wedding Day to my cousins Bea Octavia (on 26th) and Kined (today)..May your family be blessed abundantly by Lord.
I didn't managed to see my besties..Ti hari terpaksa turn down her offer to go Ranau, sebab xmau kacau da sama fiance bha..
But..part of my holidays are superb and YES I'll kept it as a nice memories to be remembered.. hehe..
2 weeks with my little Harvey!!!
Si Nakal
Still with his baby step.. (Ya..dia lambat sikit berjalan..Suda 1 thn 2 bln)
 Ada daddy sa saaana blakang..hehe
Stail ketawa si Harvey..
Harvey yang penat..hehe
 Tutut & Me (Dua2 young mummy)
Jessica,Me & Emely.. (Diploma classmates)
 The Eyes
 Ni la kami buat kalau bejumpa..
 Gloria & Grace
 Orang cakap kami kembar
But No..teda pun yang sama muka kami ni..hehe..
 Haven & Harvey



 Bawah ni Pic2 time Xmas gathering at my parent's house..
 My Mummy & Daddy
 The whole family
 Lagi 1 kali (sebab jarang bekumpul ramai-ramai bei)
 The Siblings
Gary, Grace, Gloria, Georgina & Gregory
 With cousins (Jiselin & Wilson)
 Ni gambar baru bertunang..hahahahaha... (Kunun la kunun)
 Lepak-lepak
 When I saw my brother doing this, he looks stupid..but when I see the result? OMG sa pun mau buat juga!!
Tetttttttt! Kurenggg....hahaha..envy my bro..

Sadly..the original copy of these photos are accidentally deleted & cleared the trashed.. Budu pnya tangan!!!!
Hopefully my cousins still kept the originals..huhu..

Happy Christmas & New year 2011... Now... start fikir azam baru... ^_^

Enjoy your holidays~

Thursday, December 2, 2010

I Quit!

Ya..Translation.. Saya berhenti!!!
Hehe..last Tuesday (30th Nov) was my last internship at Hii King Hiong & Co..To be exact..Hii King Hiong & CO..CK & Associates..JMC Tax Services & EMS Secretarial Services..hahahaha..
I work for so many company in 1 time.. Quite interesting kan?
Hard to explain...but to make it simple.. All of it is under the same roof. 
Puas hati juga la..sebab suda cukup lama suda merengek-rengek malas keja..haha..
So....Yesterday..to kill my just-received-salary (allowance to be exact), kami pegi bersuping-suping di times square.. Juga puas hati..sebab dapat buang duit setelah berpenat lelah 6 bulan keja.. Kemarin duit terbang macam tu saja...Apa la yang di beli? Tau ja la perempuan.. BAJU..BAJU..dan BAJU!!!!!
December kan musim mengawan..jadi mau ready banyak baju untuk attend wedding sana sini..Gumbira hatiku..jumpa dress yang sangat disukai dan jatuh cinta pandang pertama..tanpa try trus beli..sebab konfem muat punya..(saya kan kuyus..hehe..) Harga da pun x mahal..well..compare to Sabah la..susah bei cari dress murah2 di sabah..
Sukanya...! ^_^ wait a minute..sa cakap 'kami' ka tadi tu? Hehe..Saya...my sis in law,Beth, & my mom in law..Kesian my mom in law..Ikut juga kami jalan2, sampai tetinggal-tinggal ni oleh kami..haha..Susah ba kalau rambang mata nampak baju sana sini ni..skijap ja ilang..Lepas tu..Semalam..pkul 2.30 da pegi Thailand lagi tu..trip sma geng2 office..Punya kuat jalan!!! Tabik spring sama dia!!
Part lagi best..bila tejumpa EL Flashing T-Shirt yg di ingini abang saya..Haha..Few days back da msg, mo minta tlg cari tu baju..Di KK blum ada ba..Apa itu EL Flashing T-Shirt? Well..T-shirt yang pandai 'berlampu' bila dengar sound.. Sensitive to sound da blang abang..tapi sebenarnya..sensitive to vibration ba tu..sound pun terhasil dari vibration kan... (ada kita belajar sains duuuulu tu)..aih si abang..Da mo pakai malam2 mansau kenen..bida kalau pakai siang..bikin ktawa bha..haha..tapi saya ter'wow' juga la tym test tu lampu..semat!!!!
Sory..entry kali ni teda gambar... Boohoo! Camera hp sa bida ba..huhu...
Len kali la k? Tima kaseh kerana sudi membaca post ku yang bida ini...

KUL-BKI 5 Dec 2010 (Sunday) 10am
I'M GOING HOMEY!!!!!!!!!!