Thursday, January 20, 2011

Ask A Blogger !

Aiseh men.. I've been tagged by MichelleSung..

~ 2 Questions about your blog~
What is your blog's title and reason to make it yours?
Bella Ace: I suddenly came up with this name when applying in blogspot. ;P
'Ace' is my nick name..

Your blog is categorized as a? (personal, photography, food, place, fashion etc...)
Mostly about my daily life as a young mom, wife and full time student. ^_^ yes.. FULL TIME.

~Randomly about you~
Your favorite colors.
I lurve all colors..Rainbow me.. ^_^ But each color represents my mood, emotion and feelings on a particular day.
What is your happiest childhood memory?
1st time joining singing competition in a Christmas Party held by church's youth, and I was thrilled to get No.3.. ^_^ My very 1st step in singing.. 

What is your all time favorite song? Link it from you tube etc.

If i Ain't Got you  ~ Alicia keys (mls mo link..hihi)

What was the last song you heard?
Huh ~ 4 Minute

What is your favorite song during exercise/working out?
Your love is my drug ~ Kesha
What song will you hear to get you sleep at night?
Hurt ~ 2Ne1

Who was the last person you messaged?
My husband ~ Gilbert 

What was the best vacation you ever had?
Go back Tambunan...Kampungku~~~~ ^_^

Food and beverages?
McD & ice milo~ Sodapp

~Your favorite quote~ 
'Let those idiots keep on dragging you down, as long as you don't dragged down with them. Life is full of pretenders."

~Your inspiration photo~

~A smiling picture of you~

Tag to:
YOU!!
If you're a nice blogger.. If u don't do it, putus kawan..hahaha
X ba..Kalau senang-senang la.. ^_^ 
Kita kawan balik k? 

Chiaws~

Monday, January 17, 2011

Avon Voices - Rezeki di murahkan..

Wah..hari ni betul-betul x sangka yang boleh terpilih masuk finalist Avon Voices.
I was on my way to ATM CIMB at level 2 KLSentral when I saw this huge crowd. Then I see the stages..artistes, Marsha & Soo  Wincci..Tambah2 lagi banner AVONVOICES sana sini..Wah! macam mo ikut!
Padahal niat singgah KLSentral mo cek ATM ada duit ka x kna transfer oleh customer contact lense. (Ya..Saya jual Contact lense! Sila klik side bar 'Contact Lenses').
Saya sangat x ready. Siap bawa beg sikud (backpack) and only wear casual dress..Jeans and baju petak2..Adeih..Sangat teda muka artis. Wah gitew..
Yang syoknya, dpt free gift! banyak sa dapat. Tambah lagi jadi finalis top25 kan, dpt lg free gift worth RM200!!! Lagi...kena suruh record video dlm bilik tertutup (ada Alyah di dalam!!). 
After dat..What we have to do is...get the vote! Ya..Vote me yah...mo cari wakil Malaysia to global AvonVoices.! Nanti sa upload link klu suda kna upload tu video.. Login sma password blum lg kna emel..Busy mngk dorg buat account kmi semua yg 25 finalist utk morning session and xtau brapa lg yg sesi petang tu..hihi..Aiya..very competitive..Sa tau sa teda lah ni..Mimang out~ Banyak yang hebat-hebat..Tapi, 'tuah ayam nampak di kaki..tuah manusia siapa yang tahu'..kan?




Ya...sangat bida ni muka saya..hahaha...langsung x ready pun..touch up pun teda..Biarlah..Guess this is not a beauty contest bah.. Tingu..terpilih juga biar gorongut..Hahaha..
Contestant semua sangat hebat-hebat belaka..Begagar juga sa la..Tapi..i like this kind of adrenaline rush. Its my passion to sing. lama sda x beraksi..Rindu pula..Tu la tadi, nampk ja trus join tanpa fikir panjang.. Biarlah lambat balik kampus..hahaha..nasib baik masih ada bas pigi Segamat tadi. kalau x..habis la saya..

Btw. Tahukah anda Terminal Bersepadu Selatan suda beroperasi sepenuhnya? Syok!!! Macam airport pla.. Cuma..ni terminal bas la.. Sangat-sangat comfy..Dan lebih sistematic berbanding Puduraya dan Bukit jalil pnya terminal. Suda la ni tempat fully air conditioned, x payah susah-susah jalan kaki lagi..Paham2 ja la..Bkt jalil pnya LRT tu jauh dari depoh bas..
Tahniah TBS. Anda memang hebat! Hihi.. sa suda rasmi TBS.. kamu bila lagi?? hehe.. ^_^

Chiaws~

Wednesday, January 12, 2011

B.O..(Body Odour) Macam mana mau tegur kawan?

Okeh..
Selamat petang ibu-ibu bapak-bapak..

Tadi ada kelas petang dari jam 4-6pm. Sangat tidak dapat bernafas..Ada seorang kawan (perempuan). Sakit hidung saya terhidu B.O dia..huhu..macam mana mau tegur nih?
Bukan niat saya mahu kasi buruk-buruk atau mengulu.. Tidak..Saya orang baik..Langsung teda mention nama pun di sini..
Mula-mula masuk kelas dulu, sa terhidu bau yang sama. Asam-asam tengit hanget!!!!
Sa ingatkan bau sampah ka..lori sampah limpas ka..Sekarang saya konfem! Double konfem! Yang bau itu dari dia...huhuhu..
Saya paham sangat masalah B.O ni..Time baru mau meningkat remaja dulu pun (baru mau puberty la kunun), saya pun ada masalah yang sama. Tapi tidaklah onsod btul.. Tapi buli hidu la..kalau diri sendiri boleh hidu, apa lagi orang lain kan. lain la kalau diri sendiri x terhidu..Misti hidung ada problem.
mamy saya cakap, biasa tu kalau mau naik remaja ada bau badan. Sebab time tu bla bla bla.. ntah lah apa..chemical reaction ka..metabolisme badan ka..Ahhh! Saya lemah sains walaupun saya dpt A1 SPM. Sangat tidak suka. Cegu dia gete. (Odoi..keluar tajuk!)
Ada la tu sebab dia..Tapi sekarang tidak suda ada problem..lain la kalau x mandi! Nahh! Itu yang sa mau cakap..Sa rasa la kan. Si kawan ni bebaw sebab x mandi atau dia pakai balik baju dia. Sebab mcm itu-itu jg baju dia.uhh! Sa tia taw..Sa x maw jadi orang jahat ba. tapi sa x tahan tu baw.. Bau asam bah..huhu..satu group lagi kami ni untuk project.Adeih...perlukah saya pakai gapit kain di hidung atau tahan napas seja ataupun berterus terang dengan dia? Sa rasa kawan-kawan yang lain pun sedar B.O dia..Patut lah teda urang yang duduk dekat dia. Saya ni tersilap langkah betul. 1st class duduk sebelah dia..Sampai ke hari ini tetap duduk bersebelah dia..Sebab dia bubut saya!! Saya seja yang bercakap sama dia kan..eee...kasian bah dia..tapi macam mana juga..Sa bukan skunk yang tahan bau kantut sendiri..

Mintak mahap kawan..Saya tidak mampu sudah bah menanggung baw...Yang penting sa teda mention nama ko jg bah..

Solution..Solution..Any ideas?



Tuesday, January 11, 2011

Tolong saya..saya tidak pandai masak yang sedap-sedap.. ^_^

Hellow...
Hihi..sorry for the demmit confession..Hahaha..ya..Saya tidak pandai masak yang sedap-sedap. Buat apa mau tipu. Kalau tipu lagi la penipu.
Masak memang boleh... Bilang my hubby la. but the No.1 problem is...jeng..jeng..jeng.. X pernah sedap! I repeat. X pernah sedap! Hah? Apa punya isteri dan mama nih x pandai masak yang sedap-sedap. X padan jadi bini/mama/menantu. Ya ..Cakap lah apa yang kamu mau cakap. Dari dulu sampai sekarang. Sa memang teda the Midas Touch. Apa ja yang sa masak x pena jadi sedap. Setakat boleh makn tu ada lah. Terus terang sa cakap. Lauk-pauk yang susah-susah, saya x pandai buat. 2 ja lauk yang sa boleh masak dengan baik..bukan 'best' ok. Ayam masak kicap & chicken sweet & sour. itu ja..huhu..so..sesiapa yang ada resepi sedap. Saya ulangi.. YANG SEDAP. Sila share sama saya.Kalau panjang sangat tu resepi, sila emel saya miszace_87@yahoo.com.my. Tapi make sure tu resepi ringkas dan yg penting skali SEDAP. Hahahaha..
Saya budak baru belajar...Kalau salah tolong tunjukkan.
Sa mau ikat perut suami ba. Kesian dia makan masakan yang kurang sedap. Adik beradik sa yang lain pandai masak. Mamy sa lagi la. Daddy sa lagi, walaupun men terjun2 ja resepi dia, tatap sedap di makan. Sa ja ni masak bihun jadi bubur..Wahahaha...terlebih rendam air panas.
Bah..Sharing is caring ah..
Misti kamu kasi ketawa saya..
^____^
Chiaws~

Monday, January 10, 2011

Besok cuti..And I'm missing my 'friends' time..huhu..

For those people whose working or studying in Johore, tomorrow is our off day. Hari Hol Sultan Johor. 
So apa mau buat bisuk nih? I'm thinking of getting a new haircut. Boring suda sama rambut panjang. My hubby didn't allow me to trim my hair. WTH.. Rosak gila suda ni rambut nih. And....Thinking of another hair color..Wahh!!! baru minggu lalu cat itam ni rambut, sekarang mau kasi cat kuning lagi balik! Tidak bermaya bah suda rambut yang buat-buat hitam nih..Cantik lagi kasi color sikit. Chestnut brown ka.. X la bha sampai tahap kuning. Kena halau sa oleh pak cik guard. Hahaha..
I'm alone at my room.. My other roomate will only be back here tomorrow's evening. Ya.. last night also I'm alone listening to the radio. Demmit. Mati-mati sa ingat Faizal tahir menang.
Ah! malas mau komen pasal AJL.. Sana sini  suda org post. Pa-pa pun.. Rezki si Ana Raffali baitu. Newbies, tapi suda jadi jaguhan AJL.Sa rindu kawan-kawan sa. Tadi nampak pics kena post di FB trus cpat2 grab nih..hehe..siuk bha time tu. Bday si Rachel. Semua bejumpa.. Bising-bising..Gosip-gosip..ketawa-ketawa. Wah.. How nice if hari-hari macam tu.. 
Evy & me..Dorang cakap kami sama muka time nih..Ih..teda-teda bha..She's way more beauty than me yang mama-mama nih.. Btw..Dia pandai bikin kek nih..Sedap!
Stupid 'mata putih' me


Kami jumpa gitar!!! So guring-guring la
The x diploma classmates! Me, Calixtus & Jessica. K-lee is my husband's bestfriend and also his bestman. Jessica is my bestfriend and also my bridesmaid! Hehe..Siuk ow..Kawan-kawan sa sma husband sa sama nih..
The birthday girl..Tuuna yang pusing blakang..kesian dia..Kmi celebrate bday dia, tp ngam2 da ada problem sma bf da nih..Pity her so much
The Gorillas!!! hahaha...Time datang pigi nih tempat, kami jadi single..hahaha..bukan laki sa..bukan bini dia..Wakaka..
Ini la geng paling karas.Evy, Chochol & Tutut..haha...dorang always bersama. Sa cuma menghimpit.Hehe..
Ohw..I do love this dress..If only time tu siang-siang & x sejuk, I'll take off the cardigan, mesti look more nice the tubedress..BTW. Notice the background? Semat Gila!!!! Ni kedai...Tempat untuk relax and chillex.. Nama dia Sally's Sailor's Cafe. Sana Donggongon kalau x silap sa..Makanan dia pun sedap.
And now....I miss my both son..huhu..Pack woo sem ni..So many project paper and presentation to do. Xpa la.. 1 sem ja lagi..And...macam bole score ja sem ni. Semua paper teori except 1..Ada calculation sikit.. Buat-buat suka ja la math...
Hahaha..sa tia taw stail apa dorang tidur nih..bangun-bangun ja sa pagi, trus tenampak dorg betebalik bepaluk tidur..haha..Si Haven sayang adik bha...Sebelum tidur dia belai-belai lagi kepala adik dia..hehe..mish u Bob-Bon & Abie..

Chiaws~
Happy Holiday to me.

Tuesday, January 4, 2011

I'm investing in BOOKS!

People used to invest in public gold, or silver, ASB or forex.. But me? Books! Ya lo..This is an investment for students. How to study without books kan? Tambah-tambah lagi itu buku yang lecturer guna untuk notes2 sama latihan. Habislah kalau teda tu buku.. Before this I use to photocopy text books.. Cheaper. But its a plagiarism. Not very good. Since I've learned Law. Not very suitable to do plagiarism. Hehe..Cetak rompak baitu. So I bought it. There's 6 subjects for this semester, I've managed to buy only 4 textbooks. The other 2 haven't come yet.
Aduh...sakit juga hati bila duit terbang ni.. ~($_$)~  Bye-bye money..huhuhu..
But its ok. Good investment always returned a good deal. But in my case, not in monetary value la. Hehe..In term of knowledge, YES.
Wah..semangat berkobar-kobar suda ni mau belajar. Ceh..Awal semester kan..baru cakap-cakap ayam bah..tengah-tengah semester nanti mulai la sa post pasal boring la..malas la..ahahaha..Konfem!
Hujung minngu ni mau balik KL. Jumpa my kiddo! Rindu dorang.Sangat-sangat rindu. My hubby pun balik, tapi dia ok sikit. Ada motor. Kalau balik pun dalam 1 jam ja sampai suda rumah. Di Bangi seja kan..Lain la sa ni.. 3 jam stgh perjalanan. Tambah lagi stesen bas di Bukit Jalil..Adeh..Silap-silap pukul 5 ptg baru sampai. nasib baik teda kelas petang hari 5. Pagi seja sampai tgh hr.. Syukur..
Well.. Thanks for reading komplen sa sini pasal betapa habisnya duit mau bli buku seja.
Dalam RM300 juga woo habis!!!  Sa sangat suka duit. Tapi bukan sampai tahap hamba la.. Sayang seja.. Suuuuka sangat kasi 'sayang' duit bila nampak baju atau kasut atau beg..Hahaha..Boros..!
 Paling sa bangga tu buku yang tebal.Hahaha..Sa bangga kalau sa dapat kasi habis baca..hihi

Bah..student-student sekalian..Sila beli buku teks. X kira la 1st hand dari kedai ka atau 2nd hand yang dari senior-senior. It's for your own good.
Chiaws~

Sunday, January 2, 2011

BACK TO SCHOOL!!

Thank God I still got the chance to stay in hostel even when I'm in my final semester. Thanks to Mr.Rahim.. Pengurus Kanan Asrama..Bukan main-main..terus pigi pengurus ni sa..Nasib baek dia kenal saya..Dari jauh sudah dia tersengih-sengih nampak sa terkapus-kapus masuk dewan hantar surat buat rayuan kolej. Ya..memang x adil buat sesetengah pelajar yang buat degree tapi tinggal di luar. But kami berusaha juga ba merayu melalui surat.. At least we try.. And its up to the management team to accept or not.. Lucky la for those whose accepted..While rooms last bha..
Saya mau juga tinggal di luar, tapi arahan sang suami, 'Don't'.. Dia risau sa punya safety..Apa-apa yang buruk kalau berlaku sama sa, affect anak-anak kami..
Well.. Sa bukan stay hostel for free juga bah..Berbayar geng...tapi buli bernafas la compare to sewa rumah.
RM210 for 1 whole semester...!!!Plus..I do free performance when they asked me to do show during any UiTM's event..
Congratulation to my dear husband who's accepted to UniKL MFI to further his study in Bachelor of Engineering In Machine Tools Manufacturing.. Sesuai sangat dengan dia. Lagipun dia bekerja bahagian process sebelum ni. I wish him every success and excelence in his effort to continue his study.
Another 1 semester, then I can repay him back what he had sacrificed before. He sacrificed his opportunity to study, and go working to support our little family. Saya masih ingat yang dia suruh saya kasih habis study dulu, baru dia lagi sambung..Kesian ni..padahal kami buli study sama-sama..Cuma kesian anak-anak la..
Guess he's very busy with orientation. Tau-tau ja la budak baru ni..kena dengar ceramah itu ini..Program sana sini..Sampai sekarang blum reply msg saya..misti tetidur dalam dewan ceramah ni..haha..
Well..Tomorrow is a big start for class..Mine starts at 10am..

Happy Studying..
Happy Working..
Happy Hour...
Eh...Silaap..
Goodnight bah..
 ^_^
Goodnight friends..